Diataraxes_Ypnou_FinalΟ σύγχρονος τρόπος ζωής αποτελεί την αιτία για την οποία όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από διαταραχές του ύπνου. Εξαιτίας της έλλειψης χρόνου και της έλλειψης χαλάρωσης, συχνά, οι άνθρωποι δεν απολαμβάνουν τον ύπνο που απαιτείται για την αναζωογόνησή τους. Η έκκριση ορμονών στρες αποσυντονίζει τον φυσιολογικό ρυθμό του ύπνου. Ένα στα τρία άτομα υποφέρει σήμερα από προβλήματα ύπνου με αποτέλεσμα να αισθάνεται ιδιαίτερα νευρικό και κουρασμένο. Οι διαταραχές ύπνου περιλαμβάνουν οποιαδήποτε δυσκολία σχετική με τον ύπνο. Πιο συγκεκριμένα, το άτομο δυσκολεύεται να κοιμηθεί, κοιμάται σε ακατάλληλες ώρες ή πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό, ή  ακόμα έχει μη φυσιολογικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια του ύπνου (υπνοβασία, εφιάλτες).
 
Συνήθως 7,5 ώρες ύπνου τη νύχτα είναι αρκετές για την ξεκούραση ενός ατόμου, παρόλα αυτά κάποιοι χρειάζονται περισσότερες και κάποιοι άλλοι λιγότερες ώρες. Έχει παρατηρηθεί ότι οι ηλικιωμένοι χρειάζονται λιγότερο ύπνο από τους νεότερους.
 
Σύμφωνα με το DSM-IV, οι Διαταραχές του Ύπνου διακρίνονται:
 
στις Δυσυπνίες, που χαρακτηρίζονται από ανωμαλίες στην ποσότητα ή την ποιότητα του ύπνου ή στην καταλληλότητα του χρόνου έλευσης του ύπνου, στις Παραϋπνίες, που χαρακτηρίζονται από κάποια ανώμαλα γεγονότα που συμβαίνουν κατά τον ύπνο, στη Διαταραχή του Ύπνου Σχετιζόμενη με Άλλη Ψυχική Διαταραχή στηνοποία οι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί που προκαλούν την άλλη ψυχική διαταραχή επηρεάζουν επίσης και τον ύπνο, στη Διαταραχή του Ύπνου Οφειλόμενη σε Γενική Ιατρική Κατάσταση κατά την οποία η διαταραχή του ύπνου είναι το άμεσο φυσιολογικό αποτέλεσμα μιας γενικής ιατρικής κατάστασης και στη Διαταραχή του Ύπνου Προκαλούμενη από Ουσίες, π.χ από κάποια ουσία κατάχρησης, κάποιο φάρμακο.

Στο "kidcenter" με την κατάλληλη ψυχολογική μεθοδολογία ο θεραπευόμενος εκπαιδεύεται σε τεχνικές χαλάρωσης και στη διαχείριση του άγχους του με τη μέθοδο της Βιοανάδρασης. Στόχος είναι να αντιληφθεί τη φυσιολογία των διαταραχών ύπνου και να εκπαιδευτεί στο να τις αντιμετωπίσει. Η όλη παρέμβαση βασίζεται στις αρχές τις γνωστικο-συμπεριφορικής θεραπείας.