Kriseis-panikouΗ λέξη πανικός παράγεται από το όνομα του ιδιότυπου θεού του ελληνικού πανθέου Παν, ο οποίος σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν προστάτης των ποιμένων και με τις άγριες κραυγές του έσπερνε τον πανικό. Οι Αθηναίοι θεωρούσαν ότι του όφειλαν την νίκη τους στη μάχη του Μαραθώνα, διότι με τις κραυγές του έτρεψε τους Πέρσες σε φυγή. Έπλασαν μάλιστα το μύθο πως ο Παν είχε γιό τον Κρότο. Αυτό λοιπόν το απροσδόκητο και τρομερό συναίσθημα που έσπερνε ο θεός Παν έμεινε γνωστό ως πανικός (Παν, 1990).

Σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια του DSM-IV, η προσβολή πανικού εκδηλώνεται με έντονο φόβο ή δυσφορία, κατά την οποία τέσσερα τουλάχιστον από παρακάτω συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και κορυφώνονται μέσα σε διάστημα 10 λεπτών της ώρας και στη συνέχεια σταδιακά μειώνονται. 
1.Αίσθημα παλμών, καρδιά που «σφυροκοπά» ή επιτάχυνση καρδιακού ρυθμού
2.Εφίδρωση
3.Τρεμούλα ή έντονος τρόμος
4.Αίσθημα λαχανιάσματος ή ασφυξίας
5.Αίσθημα πνιγμού
6.Πόνος ή δυσφορία στο θώρακα
7.Ναυτία ή κοιλιακή ενόχληση
8.Αίσθημα ζάλης, αστάθειας ή τάση για λιποθυμία
9.Αποπραγματοποίηση (αισθήματα μη πραγματικού) ή αποπροσωποποίηση (ότι αποσπάται από τον εαυτό)
10.Φόβος απώλειας ελέγχου ή τρέλας
11.Φόβος θανάτου
12.Παραισθησίες (μούδιασμα ή μυρμηγκιάσματα)
13.Ρίγη ή αίσθημα ζέστης

Η ομάδα του «KIDCENTER» μπορεί να εκπαιδεύσει το άτομο στη διαχείριση του άγχους και σε τεχνικές χαλάρωσης ώστε να αντιμετωπίσει και ακόμα καλύτερα να προλάβει την κρίση πανικού. Ο αρχικός στόχος είναι η ενημέρωση για την διαταραχή πανικού, ώστε το άτομο να αποκτήσει μια πιο ολοκληρωμένη αντίληψη και γνώση για αυτό που του συμβαίνει. Τέλος, ακολουθεί παρέμβαση, η οποία βασίζεται στις αρχές της γνωστικο-συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας και εφαρμογές βιοανάδρασης.