ΒΑΘΙΕΣ ΑΝΑΠΝΟΕΣ

Texnikes_XalarosisΗ αναπνοή αποτελεί μία από τις πιο βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, λόγω του ότι αποτελεί τη μόνη πηγή τροφοδότησης με οξυγόνο. Όταν η αναπνοή γίνεται με λάθος τρόπο, δημιουργούνται διάφορα  προβλήματα στον οργανισμό. Δυσχεραίνεται η διαδικασία της πέψης, παρεμποδίζεται η λειτουργία του κυκλοφορικού και επιβαρύνεται το ανοσοποιητικό σύστημα εφόσον η παραγωγή των ανοσοποιητικών πηγών (λευκών αιμοσφαιρίων, λεμφοκυττάρων κλπ.) εξαρτάται από την τροφοδότηση του οργανισμού με οξυγόνο. Δυσλειτουργίες στην αναπνοή συνεπάγονται (ή και προκαλούνται συχνά από) προβλήματα άγχους, που μπορεί να οδηγήσουν σε αϋπνίες, στη δημιουργία άσθματος και άλλες ψυχοσωματικές παθήσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι έχουν προβλήματα άγχους, αντιμετωπίζουν συνήθως και προβλήματα με την αναπνοή τους.

Η αναπνοή επιτελείται με τη βοήθεια του διαφράγματος (κοιλιακή αναπνοή) και των αναπνευστικών μυών του θώρακα (θωρακική αναπνοή). Κατά τη διάρκεια περιόδων άγχους, η αναπνοή γίνεται περισσότερο με τη βοήθεια των αναπνευστικών μυών του θώρακα, που σημαίνει ότι οι ανάσες είναι ρηχές και έχουν μεγαλύτερη συχνότητα.

Η μείωση του στρες μπορεί πολύ απλά να επιτευχθεί με αναπνευστικές ασκήσεις. Αναπνέοντας βαθύτερα (χρησιμοποιώντας το διάφραγμα), οξυγονώνετε καλύτερα τον οργανισμό σας και κουράζετε λιγότερο το αναπνευστικό σας σύστημα. Για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα όμως χρειάζεται εξάσκηση, μιας και σύμφωνα με ειδικούς οι περισσότεροι δεν έχουμε εκπαιδευτεί στο να αναπνέουμε σωστά και έχουμε μάθει / συνηθίσει να αναπνέουμε με λάθος τρόπο. Συνήθως ακινητοποιούμε το διάφραγμα (σφίγγουμε την κοιλιά) και αναπνέουμε άρρυθμα και διακεκομμένα μόνο με τον θώρακα με αποτέλεσμα την ανεπαρκή οξυγόνωση του οργανισμού.

Η αρμονική διαφραγματική αναπνοή συμβάλλει εντυπωσιακά στην αντιμετώπιση καταστάσεων άγχους. Επιπλέον τα όργανα που βρίσκονται στην περιοχή της κοιλιάς υφίστανται μία ρυθμική μάλαξη (μασάζ) που βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Μάλιστα η συνειδητή αλλαγή του τρόπου αναπνοής, που σκοπό έχει να μειώσει τα επίπεδα του στρες, καταφέρνει να επηρεάζει άμεσα και θετικά την ψυχική, διανοητική και σωματική κατάσταση.

Σημαντικό εργαλείο για την επίγνωση του τρόπου που αναπνέουμε, αλλά και για την «διόρθωση» και εξάσκηση στην σωστή αναπνοή είναι η βιοανάδραση (biofeedback), με την βοήθεια της οποίας, με απλό, ευχάριστο και γρήγορο τρόπο επιτυγχάνουμε να διορθώσουμε τη  «λάθος» συνήθεια και να βελτιώσουμε τη συνολική εικόνα του οργανισμού μας.
Με την αναπνευστική εκγύμναση, η θωρακική κίνηση μετατρέπεται σε κοιλιακή και η επιφανειακή αναπνοή σε βαθιά. Στόχος είναι να πλησιάσουμε όσο γίνεται την πλήρη αναπνοή και γι' αυτό πρώτο μέλημα είναι να μάθουμε να χρησιμοποιούμε και το διάφραγμα κατά τη διαδικασία της αναπνοής. Το διάφραγμα είναι ο κύριος αναπνευστικός μυς• επομένως, όσο πιο «εκπαιδευμένος» και «δυνατός» είναι, τόσο ευκολότερα μπορεί να αντεπεξέλθει στο αναπνευστικό έργο και, κατά συνέπεια, τόσο καλύτερη γίνεται η αναπνευστική λειτουργία.


ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΜΥΟΧΑΛΑΡΩΣΗ

Texnikes_Xalarosis2Πρόκειται για μια τεχνική με την οποία σταδιακά σφίγγουμε και χαλαρώνουμε διάφορες μυϊκές ομάδες του σώματός μας. Όταν καταβαλλόμαστε από πολύ άγχος, χωρίς να το θέλουμε, σφίγγουμε τους περισσότερους μύες του σώματός μας με αποτέλεσμα να προκαλείται έντονος μυϊκός πόνος, ο οποίος πολλές φορές επιφέρει συσπάσεις, κυρίως στους μυς των χεριών, των ποδιών, της γνάθου, της πλάτης, του αυχένα και αλλού.  Με την προοδευτική χαλάρωση των μυών, μπορεί ο καθένας να κατανοήσει καλύτερα την αίσθηση της εν λόγω έντασης (μυϊκή σύσπαση) και να την αναγνωρίζει στο ξεκίνημά της. Επίσης, η σύσπαση των μυών μπορεί να χρησιμεύσει για την καλύτερη αντίληψη της κατάστασης και την επίτευξη ευκολότερης χαλάρωσης.
Με την βοήθεια του ηλεκτρομυογραφήματος (EMG) μπορούμε να εντοπίσουμε τις μυϊκές ομάδες με την περισσότερη ένταση έτσι ώστε κατά την άσκηση χαλάρωσης ο θεραπευόμενος να εστιάσει την προσοχή του στο επιβαρυμένο σημείο, και να αρχίζει να το χαλαρώνει σιγά σιγά.

  ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΗ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗ

Texnikes_Xalarosis3

Ειδική άσκηση χαλάρωσης,  που ενεργοποιεί μέσω της φαντασιακής και νοερής αναπαράστασης εικόνων και καταστάσεων, συγκεκριμένες περιοχές του εγκέφαλου, που σε συνδυασμό με τεχνικές αναπνοής δημιουργεί αίσθημα απόλυτης χαλάρωσης στον θεραπευόμενο καθώς ο εγκέφαλος αποδίδει συναισθήματα ηρεμίας και αγαλλίασης που απλώνονται σε όλο το σώμα, ακόμη και σε περιοχές που ταλανίζονται από χρόνιους πόνους.