ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΑΣΗΣ (ΚΤΤ)

tipou-tasisΗ Κεφαλαλγία Tύπου Tάσης (ΚΤΤ) είναι ο πιο συχνός τύπος κεφαλαλγίας. Περιγράφεται  σαν ένας σταθερός αμβλύς πόνος εντοπισμένος στην βάση του κρανίου και στην περιοχή του αυχένα. Πολλές φορές έχει μορφή στεφάνης πού συνθλίβει το κρανίο περιμετρικά. Ο πόνος επίσης μπορεί να εντοπιστεί στην περιοχή των κροτάφων ή του μετώπου (πάνω από τα μάτια). Η συχνότητα και η διάρκεια ποικίλουν. Μπορεί να εμφανίζεται καθημερινά και να διαρκεί από μερικά λεπτά μέχρι πολλές μέρες.Η Κεφαλαλγία Τάσεως, δημιουργείται από την αυξημένη σύσπαση των μυών του προσώπου, της κεφαλής, του αυχένα και του ώμου. Στον πονοκέφαλο τύπου τάσεως τις περισσότερες φορές πονάνε και οι δύο πλευρές του κεφαλιού. Άνθρωποι που πάσχουν από τέτοιους πονοκεφάλους τους περιγράφουν "σαν να τους σφίγγει το κεφάλι κάτι πολύ δυνατό" ή "σαν να υπάρχει ένα βάρος πάνω στο κεφάλι τους".
Στην περίπτωση της κεφαλαλγίας τύπου τάσης, όπως και στην ημικρανία, το άτομο έχει αποκτήσει μια δυσλειτουργική συνήθεια να σφίγγει κάποιους μύες κατά τη διάρκεια της ημέρας ή ακόμα και στον ύπνο του και αυτό το σφίξιμο προκαλεί τον πόνο. Το άτομο πρέπει πρώτα απ΄όλα να ενημερωθεί με λεπτομέρειες για την ΚΤΤ ή την ΗΜ και να κατανοήσει πως σχετίζονται με το στρες. Η ομάδα μας εκπαιδεύει το άτομο, με τη βοήθεια της ηλεκτρομυογραφικής βιοανατροφοδότησης, να ελέγχει και να κατευνάζει την μυϊκή ένταση ώστε να εξαλειφτούν τα συμπτώματα της ΚΤΤ ή της ΗΜ. Η παρέμβαση μας ολοκληρώνεται με την εκπαίδευση στη χαλάρωση και σε τεχνικές διαχείρισης του στρες.


ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ

tipou-tasis2O όρος ημικρανία σημαίνει «πονοκέφαλος στο μισό κεφάλι», και τις περισσότερες φορές, ο πόνος στην ημικρανία εντοπίζεται στο μισό του κεφαλιού, συχνά στην περιοχή πίσω από το ένα μάτι και τον κρόταφο. Μπορεί επίσης να είναι αισθητός σε άλλα σημεία όπως στην κορυφή του κεφαλιού, στο πίσω μέρος του κεφαλιού ή και στον αυχένα. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σπάνιο ο πόνος στην ημικρανία να είναι αισθητός σε ολόκληρο το κεφάλι. Ο πόνος στην ημικρανία είναι ιδιαίτερα δυνατός και συνοδεύεται από μία σειρά άλλων συμπτωμάτων, όπως η υπερευαισθησία στο φως, στους έντονους ήχους, ακόμα και στις μυρωδιές. Ο ασθενής μπορεί να έχει τάση για ή να κάνει εμετό. Η κάθε κρίση ημικρανίας μπορεί να διαρκεί από λίγες ώρες ως και 2-3 ημέρες, ή και περισσότερες, μέχρι ο πόνος να σημειώσει ύφεση. Περίπου ένας στους δέκα ασθενείς έχουν πρόδρομα συμπτώματα (τη λεγόμενη "αύρα") που είναι κυρίως νευρολογικής φύσης, όπως το σπινθηροβόλο σκότωμα, δηλαδή "σπινθηρισμούς" χρωμάτων και φωτός σε ένα τμήμα του οπτικού τους πεδίου.
Στην περίπτωση της ημικρανίας, όπως και στην κεφαλαλγία τύπου τάσης, το άτομο έχει αποκτήσει μια δυσλειτουργική συνήθεια να σφίγγει κάποιους μύες κατά τη διάρκεια της ημέρας ή ακόμα και στον ύπνο του και αυτό το σφίξιμο προκαλεί τον πόνο. Το άτομο πρέπει πρώτα απ΄όλα να ενημερωθεί με λεπτομέρειες για την ΚΤΤ ή την ΗΜ και να κατανοήσει πως σχετίζονται με το στρες. Η ομάδα μας εκπαιδεύει το άτομο, με τη βοήθεια της ηλεκτρομυογραφικής βιοανατροφοδότησης, να ελέγχει και να κατευνάζει την μυϊκή ένταση ώστε να εξαλειφτούν τα συμπτώματα της ΚΤΤ ή της ΗΜ. Η παρέμβαση μας ολοκληρώνεται με την εκπαίδευση στη χαλάρωση και σε τεχνικές διαχείρισης του στρες.